MİDE FITIĞINDA REFLÜ NASIL OLUR?

Yemek borusu-mide birleşimindeki boğum, kıskaç, geçit ve açılanma özelliklerinden bir ya da birkaçının bozulmasına yol açan durumlarda yukarıya doğru asit kaçışı-reflü olur. Bu tür durumlardan en somut olanı mide fıtığıdır.

Dr Mehmet Güler ReflüMide fıtığında, mide olması gereken yerden daha yukarı doğru kaymış, kısmen göğüs boşluğuna doğru geçmiştir. Böylece gerek yemek borusu çevresindeki kıskaç mekanizması, gerekse de yemek borusu-mide arasındaki dirsek pozisyonu ortadan kalkmış olur. Bir kişinin mide fıtığı olup olmadığı, filmlerle (baryumlu grafi) ve ışıklı hortum (endoskopi) ile rahatlıkla anlaşılır.

Ancak reflüyle mide fıtığı her zaman birlikte değildir. Yapının nispeten normal olduğu bazı hastalarda reflü olabildiği gibi mide fıtığı olan bazı hastalarda da reflü şikayetleri olmayabilir.

Ameliyat için reflü şikayetlerinin bulunması şarttır. Yakınmaya yol açmayan mide fıtığının tedavisi gerekmez. Reflü şikayetleri ve yemek borusu iltihabı olan mide fıtığı hastalarının ise reflü ameliyatı olması çok isabetli olur.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin