APANDİSİT Sayfa 2

APANDİSİTTE TAHLİLLER-TETKİKLER

Apandisit teşhisİ ağırlıklı olarak rahatsızlığın öyküsü ve hastanın muayene bulgularına dayanılarak konur. Teşhise yardımcı özelliklerden bazıları ise; kan tahlillerinde beyaz küre (WBC) yüksekliği, C-reaktif protein (CRP) yüksekliği ve ultrasonda apandisite özgü işaretlerin saptanmış olmasıdır.

ULTRASON NORMAL. HALA APANDİSİT OLABİLİR MİYİM?

Ultrason eğer apandisit işaretlerini görememişse bu her zaman hastanın apandisit olmadığı anlamına gelmez. Ama görmüşse sonuç dikkate alınmalıdır.

AYNI CERRAH, BAŞKA CERRAH?

Şüphesiz apandisit teşhisi için en belirleyici faktör cerrahın tecrübesidir. Hastaların yaklaşık yarısında apandisit tanısı kolaylıkla konur. Ancak belirtilerin bulanık olduğu durumlarda apandisitin bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Böyle hastalarda hastanın aralıklarla tekrar tekrar muayene edilmesi kıymetlidir.

SARILMIŞ APANDİSİT (PLASTRON APANDİSİT)

Bazı apandisit hastalarında apandisit iltihabı ilerleyip delinme-patlama aşamasına doğru giderken karın içi örtü tabakası (omentum) ve çevre organlar apandisi sararak enfeksiyonu sınırlamaya çalışır. Sonuçta karın sağ alt tarafta bir sertlik ve kitle oluşturur. Buna plastron denir.

GECİKME TEHLİKELİ MİDİR? APANDİSİT PATLAMASI

EVET. İlk 24 saat içinde cerraha başvuran ve ameliyat edilen hastalar genellikle yarım saatten kısa süren bir ameliyat geçirir ve bir gün hastanede kalıp birkaç gün evde istirahat ederek olağan günlük hayatına dönebilir. . Ancak bir sebepten ameliyatı geciken hastaların durumu zorlaşır ve tehlikeli hale gelebilir.

AMELİYATTAN ÖNCE HANGİ HAZIRLIKLAR YAPILMALIDIR?

Ameliyat kararı verilen tüm hastalar anestezi uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Hasta eğer aspirin, coraspin, kumadin vb. kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa, bu ilaçların etkisi altında ameliyata alındığında kanama riski yüksek olacaktır.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin