MEME AĞRISI TEHLİKELİ MİDİR?

Meme ağrısı özellikle doğurganlık çağında olan kadınlarda oldukça sık görülen bir şikayettir.

Meme ağrılarının altından çoğu zaman iyi huylu meme hastalıkları, bazen de hastalık dahi sayılmayacak türden sebepler çıkabilir.

Meme ağrılarının altından meme kanseri veya önemli bir hastalık çıkma ihtimali çok düşüktür.
Meme kanseri olan hastaların çoğunda ilk şikayet memede sertliktir. Ağrı nadir görülür.

Meme ağrıları üçe ayrılır.

- Döngüsel
- Döngüsel olmayan
- Meme dokusu dışından kaynaklanan

DÖNGÜSEL MEME AĞRILARI

Sıklıkla 20'li 30'lu yaşlarda görülür. Her adet döneminde, adet kanaması başlamadan önceki günlerde her iki memede birden görülür. Adet kanaması başlayınca azalır ve kaybolur. Sıklıkla meme üst dış kadranda şişlikle beraber olur. Koltuk altına doğru yayılan künt bir ağrıdır. Menopoza kadar her ay tekrarlayabilir.

DÖNGÜSEL OLMAYAN MEME AĞRILARI

Daha çok 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Çoğunlukla tek taraflı, sabit ve yakıcı vasıfta bir ağrıdır. Memedeki kistlere veya yapısal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle emziren kadınlarda meme iltihabına (mastit) bağlı şiddetli ağrılar olabilir.

* Bazı durumlarda kalp - akciğer hastalıklarından veya kas iskelet sistemi rahatsızlıklarından kaynaklanan, aslında memeye ait olmayan ağrılar meme ağrısı şeklinde algılanabilir.

* Ayrıca objektif bir tıbbi neden bulunmamakla birlikte, kısa bir süre önce ailesinde, akrabalarında veya arkadaşlarında meme kanseri tespit edilen kadınların meme ağrısı şikayetiyle doktora başvurma oranlarında bir artış olduğu pek çok cerrah tarafından gözlenen bir durumdur.

MEME AĞRISINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER

--Yoğun meme dokusu ağrıya yatkınlık oluşturur. Doğuştan gelen bir özelliktir. Yaşla azalır. Adet olunacağında artar. Adet başlamadan önceki 2-3 gün ödem çözücü (anti-enflamatuar) ilaçlar alınabilir.

--Meme hareketinin azaltılması: Kişinin meme yapısına uygun destekleyici (balenli) sütyen ya da sporcu sütyeni kullanılarak meme hareketlerinin olabildiğince azaltılması. Aşırı hassas dönemlerde gerekirse yatarken bile sütyen çıkartılmaması.

ysüty
--Ağrı kesiciler
--Sıcak-ıslak kompreslerle ya da havlularla pansuman
--Kahve tüketimin azaltılması ya da kesilmesi
--Sigara kullanılıyorsa bırakılması
--Stresin azaltılması.

ykahsg

ystress


♣Ağrı konusuna yoğunlaşmak gereksiz yere meme kanseri olma endişesini artırır. Daha uygun olan yaklaşım tüm kadınların ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yaparak kitle konusunda uyanık olmalarıdır.

Kendi kendine meme muayenesi ile ilgili bilgiler bu sitede ilerleyen başlıklarda sunulmuştur.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin