APANDİSİTİN BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR?

ŞİKAYETLER

KARIN AĞRISI: En önemli yakınmadır. Ağrı son BİR veya BİRKAÇ GÜN içerisinde ortaya çıkmıştır.

apAĞG7

GÖBEK çevresinde yavaş yavaş başlar. Başlangıçta künt tarzda hafif bir ağrıdır. Yeri ve neye benzediği tam olarak tarif edilemez. Saatler sonra ağrı GÖÇ eder. Göbek çevresinden kaybolur. Karın SAĞ ALT tarafa yerleşir.

Ağrı giderek hiç ara vermeyen SABİT bir hal alır. Karnı etkileyen hareketlerle, öksürmekle, gülmekle, SARSILMAKLA ağrı şiddetlenir.

♦Ağrının özellikleri ağrı kesici alanlarda, şeker hastalarında, çocuklarda ve yaşlılarda burada tarif edilen tipik biçiminden farklı olabilir.

Doktora başvurmakta geciken veya ağrı kesicilerle durumu geçiştirmeye çalışan hastalarda apandisit patlaması olabilir. Bu durumda ağrı önce birkaç saatliğine hafifler gibi olur sonra daha ağır bir tabloda geri döner.

İŞTAHSIZLIK: Hastaların %90'ından fazlasında görülür. Hastalar aç oldukları halde en çok sevdikleri yemeği bile yemek istemezler.

BULANTI: Genellikle ağrı başladıktan saatler sonra bulantı hissi ortaya çıkabilir. Kusma nadir görülür.

ATEŞ: Hafif derecede yükselebilir. Geç dönemde ve apandisit patlaması durumunda belirginleşir.

MUAYENEDE

Hastalar bacaklarını karınlarına doğru çekip kıvrılarak hareketsiz yatmayı tercih ederler.

iltapp2
♣Muayene sırasında «göbek deliğinden - leğen kemiği sağ yan ön çıkıntısına uzanan hayali bir çizgi» düşünülür. Apandisitte en hassas bölge bu çizginin dış yarısı etrafındaki alandır.

Bu alana elle HAFİFÇE BASTIRMAKLA şiddetli ağrı (HASSASİYET) hissededilir.

DERİNCE BASTIRILIP 4-5 saniye sabit tutulduktan sonra el ANSIZIN GERİ ÇEKİLİRSE karın içinde elektrik çarpıyormuş gibi KESKİN bir ağrı hissedilebilir. Buna REBAUND denir. Ağrının şiddeti bezen hastayı yattığı yerden zıplatacak derecede yüksek olabilir. Bu bulgu apandisit teşhisinde oldukça önemlidir.


Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin