SAFRA KESESİ

Safra kesesi, safrayı üreten karaciğer ve safrayı bağırsağa ileten ana safra kanalı ile yakın ilişki içinde çalışan sindirime yardımcı bir organdır.

Safra kesesi hastalıkları 40 yaş üstü yetişkinlerde ve kadınlarda daha sık görülür. Uzun yıllar mide-bağırsak kaynaklı olduğu düşünülerek geçiştirilen birçok şikayetin altından safra kesesiyle ilgili sorunları çıkabilir.

safkesgnl2

Temel problem, kesenin safrayı yoğunlaştırma ve salgılama fonksiyonlarının bozulmasıdır. Bunun sonucunda safra çamuru ve safra kesesi taşları gelişir. Giderek taş ve çamurdan kaynaklanan ek problemler tehlikeli hastalık süreçlerine yol açabilir.

Safra kesesi yaşam için vazgeçilmez bir organ değildir. Kesenin vücut için faydasından çok zararı olan bir odağa dönüştüğü hallerde ameliyatla safra kesesinin alınması etkin bir çözümdür.

Aşağıdaki başlıklarda safra kesesi sorunlarıyla ilgili açıklamalar sunulmuştur.

SAFRA KESESİ NEDİR?

Safra, karaciğerde üretilerek bağırsağa dökülen bir salgıdır. Normal beslenen sağlıklı bir yetişkinde karaciğerde her gün yarım ila bir litre arasında değişen miktarlarda safra üretilir ve ana safra kanalı aracılığıyla onikiparmak bağırsağına dökülür.

SAFRA KESESİ TAŞI NİYE OLUR?

Toplumda safra kesesi taşı sıklığı %10 civarındadır. Safra taşlarının çoğu rutin X-ray filmlerinde görülmez, dörtte üçü kolesterol taşlarıdır. Kırklı yaşlarda, çok doğum yapmış kilolu kadınlarda diğer insanlara göre daha fazla görülür.

SAFRA KESESİ İLTİHABI NEDİR?

Safra kesesi iltihabı (kolesistit) genellikle safra kesesi kanalının tıkanması sonucu gelişir.

Kese içinde oluşan taş veya çamur safra kesesi kanalı ağzına oturur ve safra kesesinin boşalmasına izin vermez. Safra kesesi şişer gerilir.

SAFRA KESESİ AMELİYATI NEDİR?

Safra kesesi ameliyatından kastedilen safra kesesinin cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Ameliyat açık (klasik teknik ile) veya kapalı (laparoskopik teknik ile) yapılabilir. Ancak çağdaş cerrahide standart tercih; kapalı ameliyattır (laparoskopik kolesistektomi).

KESE Mİ ALINIYOR, TAŞ MI ALINIYOR?

Safra kesesi alınıyor. Sadece safra kesesinin içindeki taşı almak gibi bir işlem yok.

KİMLERE SAFRA KESESİ AMELİYATI GEREKİR?

Genel olarak şişkinlik, hazımsızlık, yağlı yemeklere tahammülsüzlük, yemeklerden sonra bulantı gibi dispeptik yakınmaları olan, karın sağ üst tarafta karın ağrı olan, bu arada ultrasonografide safra kesesinde taş, çamur, iltihap saptanmış hastalara safra kesesi ameliyatı yapılmalıdır.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin