SAFRA KESESİ NEDİR?

Safra, karaciğerde üretilerek bağırsağa dökülen bir salgıdır. Normal beslenen sağlıklı bir yetişkinde karaciğerde her gün yarım ila bir litre arasında değişen miktarlarda safra üretilir ve ana safra kanalı aracılığıyla onikiparmak bağırsağına dökülür.

Safranın iki temel fonksiyonu vardır. Karaciğerde ayrıştırılan maddelerin vücuttan atılımınıında rol oynar ve yağlar ile yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlar.

Safra kesesi karın sağ üst tarafında yer alan karaciğerin alt yüzüne yapışık, 7-10 cm uzunluğunda armut biçiminde bir organdır. Küçük bir kanalla ana safra kanalına bağlantılıdır.

Başlıca görevi; karaciğerin ürettiği safranın bir kısmını -açlık dönemlerinde- ana safra kanalından emerek depolamak, yoğunlaştırmak ve sindirim sırasında yeniden bağırsağa salgılanmaktır.

safkesgnl2

Safra kesesi yaklaşık 50 ml hacmindedir. Safrayı 10 katına kadar yoğunlaştırabilir ve gerektiğinde hacmini 6 katına kadar artırabilir.

Mideye gıda gelişini takiben kasılarak yarım saat içinde içeriğinin yarıdan çoğunu bağırsağa boşaltır ve bir saat içinde yeniden toplar.

Karaciğer ürettiği safranın bir kısmını da, safra kesesine ihtiyaç duymaksızın, doğrudan bağırsağa gönderebilir. Safra kesesi yokluğunda safranın tamamı ana safra kanalı aracılığıyla bağırsağa iletilebilir. Bu nedenle safra kesesi yaşam için vazgeçilmez bir organ değildir. İltihap halinde çıkartılması gerektiğinde işleyişte hayati bir noksanlık olmaz.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin