KASIK FITIĞI

Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki karın duvarı zarlarının zayıflaması sonucu meydana gelir. Çoğu zaman kasıkta yumuşak doku şişliği, bazen de kasık ağrısı şeklinde kendini gösterir.

fbnŞişlik ayakta durmakla, öksürmekle, ıkınmakla belirginleşir. Erkeklerde ve ileri yaşlarda daha sık görülür. Çok küçük fıtıklar hariç, teşhiş için sadece muayene yeterlidir.

Tedavisi ameliyattır. Ameliyat kapalı ya da açık teknikle yapılabilir. Genel ya da kısmi anestezi kullanılabilir. Ameliyatta yapay yama kullanılır.

Hastanede bir gün kalış yeterlidir. Ameliyat sonrası kısa sürede normal gündelik yaşama dönmek mümkündür.

KASIK FITIĞI (İNGUİNAL HERNİ) NEDİR?

Kasık fıtığı, kasıkta (inguinal bölgede) karın duvarına ait zar yapılarının zayıflığı veya yırtılmasıdır. Kasıkta bir yumuşak doku şişliği şeklinde kendini gösterir.

NEDEN ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?

Çünkü erkeklerde kasıklarda potansiyel zayıflık oluşturan bir tünel bulunur. Bu tünelin içinden sperm kanalı ve yumurtalara giden damarlar geçer.

KASIK FITIĞI KİMLERDE SIK GÖRÜLÜR?

Kasık fıtığı erkeklerde kadınlara göre 7 kat daha sık görülür. Sağ tarafta daha fazla görülür. Sıklığı yaşla artar. 70 yaş üstünde neredeyse her iki erkekten birinde kasık fıtığı vardır.

KASIK FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kasık fıtığının en sık görülen belirtisi kasıkta şişliktir. Şişlik genellikle ayakta dururken belirginleşir, yatınca uzanınca hafifler veya kaybolur.

TEDAVİ EDİLMEYEN FITIĞIN TEHLİKESİ VAR MIDIR?

Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür.

FITIK AMELİYATI ÖNCESİ HAZIRLIKLAR NELERDİR?

Ameliyattan önce tüm hastalar planlanan ameliyat hakkında hem sözlü hem de yazılı olarak bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirmede hastanın anlayabileceği bir dilde ameliyatın özellikleri ve riskleri anlatılır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin