Reflü olarak bilinen hastalığın tam adı Gastro-Özefajiyal Reflü Hastalığıdır (GÖRH). Mide asidinin yemek borusuna (özefagusa) geri kaçması şeklinde müzmin (kronik) bir hastalıktır. Yemek borusuna kaçan asit reflü belirti ve bulgularına yol açar.
Yutulan gıdalar yemek borusu içinde ilerletilerek alt uca ulaşır. Mideye geçişte normalde kapalı duran bir boğum (alt özefagiyal sfinkter) vardır. Gıdalar mideye geçeceği zaman yemek borusu alt ucu açılır, gıda mideye geçince boğum kapanır. Bu mekanizma midedeki asidin midede hapis kalmasını sağlar.
Göğüs boşluğuyla karın boşluğunu ayıran diyafram adı verilen raf şeklinde bir kas ve zar tabakası vardır. Yemek borusu bu raftaki (diyaframdaki) bir delikten (hiatustan) geçerek birkaç santimetre aşağıda mideyle birleşir.
Yemek borusu-mide birleşimindeki boğum, kıskaç, geçit ve açılanma özelliklerinden bir ya da birkaçının bozulmasına yol açan durumlarda yukarıya doğru asit kaçışı-reflü olur. Bu tür durumlardan en somut olanı mide fıtığıdır.
Sitede yer alan metinler tıbbi tanı veya tedavi kılavuzu niteliği taşımaz. Bilgilendirme metinlerine dayanılarak yapılacak uygulamalardan site sorumlu tutulamaz.
Copyright Muted Özel Sağlık Hizmetleri Ltd.Şti.