MEMEDE FİBROADENOM NEDİR?

Memede sertlik şikayetiyle başvuran kadınlarda en sık rastlanan iyi huylu meme tümörüdür. Meme dokusu içinde düzgün sınırlı yuvarlak kitle şeklinde ele gelir.

Dr Mehmet Güler Meme Hastalıkları Tedavisi iStock 0000169423Ne Sıklıkta Görülür?

En çok 20-30 yaşlar arasındaki kadınlarda görülür. 20 yaşından küçüklerde memede fark edilen kitlelerin dörtte üçü fibroadenomdur. Yaş ilerledikçe fibroadenomun meme kitleleri içindeki oranı azalır. 50 yaşın üstündeki kadınlarda görülen meme kitlelerinin ise sadece onda biri fibroadenom, geri kalanı başka meme hastalıklarıdır.

Niye Olur?

Fibroadenomların oluşumunda hormon dengesizliğinin rol oynadığı kabul edilir. Kitlenin büyümesinden memenin destek bağ dokusu sorumludur.

Neye Benzer?

Fibroadenomlar genellikle düzgün sınırlı, hareketli, lastik kıvamında sertliklerdir. Muayenede parmakların altından kayan yer değiştiren nohut veya fındık biçiminde yumrular olarak hissedilirler. Ultrasonografide görünümleri çok tipik olduğu için rahatlıkla tanı konur.

Riski Nedir?

Fibroadenomların meme kanseriyle doğrudan bir ilgileri yoktur. İçerisinde -kalsiyum çökmesi (kalsifikasyon) alanları olanlar hariç- kanser riskinde artışa yol açmaz.

Takibi Nasıldır?

Kendiliğinden kaybolma ihtimalleri çok düşüktür. Altı aylık aralıklarla muayene ve ultrason ile takibi yeterlidir. Boyutları 2-3 cm oluncaya kadar çıkartılmaları şart değildir.

Tedavisi Nasıldır?

Kesin tedavisi kitlenin cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) altında kitle çapından küçük bir cilt kesisiyle kitlenin tümü çıkartılabilir. Fibroadenomlar çıkartılınca kitlenin türü dış görünüşünden rahatlıkla teşhis edilebilir. Ama yine de parça her zaman patolojik incelemeye gönderilir. Gebelikte rastlanırsa tedavi doğum sonrasına bırakılabilir.

Tekrarlar Mı?

Evet tekrarlayabilir. Bünyesel olarak hastada fibroadenom oluşumuna bir yatkınlık varsa aynı memede veya karşı memede yeniden fibroadenom ortaya çıkabilir. Mevcut olanın çıkartılması gelecekte yeniden fibroadenom ortaya çıkma ihtimalini etkilemez.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin