FİSSUR

ANAL FİSSÜR (MAKATTA ÇATLAK) NEDİR?

Anal fissür; anüs kenarındaki deride küçük çatlak - yırtık demektir. Genellikle kabızlık halinde sert ve zor dışkılıma sonucunda meydana gelir. Bebeklerde ve yeni doğum yapmış kadınlarda sık görülür. Kanama ve ağrıya yol açar.

FİSSÜRÜN SEBEPLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

FİSSÜR - MAKATTA ÇATLAK SEBEPLERİ

  • Kabızlık
  • Fazla ıkınarak zorlu dışkılama
  • Sürekli ishal
  • İltihabi bağırsak hastalıkları Crohn’s vb.
  • Anal seks

3- MAKATTA ÇATLAK MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Muayenede sizden sedyenin üzerinde, dizleriniz üzerinde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz de sedyeye değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durmanız istenir. Doktorunuzun eldiven giyip anal bölge etrafındaki deriyi hafifçe gererek çatlağı gözlenmesi teşhis koymak için yeterlidir.

4- TAVSİYELER VE AMELİYATSIZ TEDAVİLER NELERDİR?

Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanırsa; kabızlık veya ishal engellenirse, birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Sıvı tüketimi artırılmalı, bol lif içeren gıdalar daha çok tüketilmeli ve kepek tüketilmelidir.

5- İYİLEŞMEYEN ÇATLAK VE AMELİYAT?

Anal fissürün kronikleşmesi bir kısır döngü ile açıklanır. Kabızlık veya zorlama olunca çatlak olur. Çatlak olunca dışkılamak ağrı verir. Ağrı duyan kişi bilerek ya da bilmeyerek tuvalete gitmekten kaçınır, dışkılamayı erteler.

6- FİSSÜR AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Ameliyat için iğneyle bölgesel uyuşturma (lokal) veya belden iğneyle belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) uygundur. Genel anesteziye gerek yoktur.

7- MAKAT ÇATLAĞI AMELİYATI SONRASI NASILDIR?

Ameliyat günübirlik uygulanabilir. Gece hastanede kalmak gerekmez. Hasta ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı reçeteyle taburcu olabilir.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin