FİSTÜL

MAKATTA APSEDEN FİSTÜLE

Anüs giriminden 2-3 cm içeride, bağırsak duvarında çepeçevre salgı bezleri bulunur. Bunların enfeksiyonu sonucunda anüs kanalı etrafında irin toplanmış odacıklar, apse oluşur.

MAKATTA FİSTÜL NEDİR?

Fistül makat etrafında meydana gelen iltihap kanalıdır. Kanalın bir iç, bir de dış ağzı vardır. Dış ağız, anüs çevresindeki deride kolaylıkla izlenebilir.

KOMPLİKE FİSTÜL NEDİR?

Komplike fistüller; sebepleri ve sonuçları yönünden zorlukları olan iltihap kanallarıdır. Bunların çoğu basit bir anal bez enfeksiyonundan çok, üst üste yaşanmış apseler, travmalar, Crohn hastalığı, kanser veya radyasyon gibi çetrefilli sebeplere bağlı gelişirler. İltihap kanalı derin, dallı veya kıvrımlı olabilir.

DOKU YAPIŞTIRICI - SETON

DOKU YAPIŞTIRICISIYLA TEDAVİ

Sadece basit, kısa fistüllerde uygulanabilir. İltihap kanalı ortaya konup kanalın içi temizlenir. Sonra kanalın içine doku yapıştırıcı sıkılarak kanalın içinde donması sağlanır. Komplike fistüllerde uygulanması hakkında yeterli çalışma yoktur. Basit fistüllerde ise hastaların yaklaşık yarısında etkilidir.

FİSTÜL AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Anal fistüllerin çoğu için tek tedavi şekli ameliyattır. Ameliyat için belden iğne yapılarak, belden aşağısının uyuşturulması (spinal anestezi) tercih edilir. Ameliyattan bir gece önce ishal edici şurup içilerek bağırsaklar boş şekilde ameliyata gelinmesi iyi olur.

AMELİYAT SONRASI NASILDIR?

Anal Fistül ameliyatından sonda makat giriminde meydana gelen yarık şeklindeki yara bir ay kadar süren bir yara iyileşme süreci sonunda kapanır.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin