DOKTORUMU DEĞİŞTİRMELİ MİYİM?

Doktorunuzun yaptıkları sizin için çok yararlı, az yararlı ya da yararsız olabilir. Ancak bir hekimin niyeti hiç bir zaman size zararlı olmak olamaz. Çünkü hekimlikte ilk öğretilen ve en çok benimsenen ilke; mutlaka yararlı olmak değil "önce zarar vermemek" ilkesidir.

kelebekTeşhis-tedavi süreçleriyle ilgili birşeylerin ters gittiğini farkettiğiniz zaman öncelikle şunu düşünün; doktorunuz hep sizin tarafınızdadır, karşı cephede olan hastalıktır.

En küçük bir olumsuzlukta "doktorunuzu şuraya-buraya şikayet edin" yönledirmeleri hiç kimseye yararı olmayan popülist ucuz şeylerdir. Aklı başında bir insanın yapması gereken şey içi rahat bir şekilde kendini teslim edebileceği doktoru seçmeyi bilmektir, canını emanet ettiği insana kuşkuyla yaklaşıp arıza çıkartmak değil.

Yine de içiniz rahat değilse durum değişir. Hasta hekim ilişkisinde güven esastır. Güven konusunda endişeniz varsa bu çok özel ilişkinin büyüsü kaçmıştır. Kafanızı fazla yormayın. Doktorunuzu değiştirin.

Ancak sık sık değişiklikler yapmanın yeni avantajlar yanında yeni riskler de getireceğini bilin. Özellikle uzun takipler gerektiren hastalıklarda sık sık doktor değiştirmenin size zahmet verecek bazı tekrarlamalara ve hastalığınızın gidişatı hakkında bilgi kayıplarına yol açabileceğini de unutmayın.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin