SAFRA KESESİ Sayfa 2

AMELİYAT OLMASAM NE OLUR?

Hiç bir yakınması olmayan hastaların çoğu yıllarca sorunsuz yaşayabilir. Özellikle şikayeti olmayan ileri yaştaki hastalara ameliyat önerilmez.

AMELİYAT NE ZAMAN AÇIK NE ZAMAN KAPALI?

Safra kesesi alınması için birinci tercih kapalı (laparoskopik) ameliyattır. Çok nadir de olsa doğrudan açık ameliyat gereken durumlar vardır. Bazen de laparoskopik başlanmış bir ameliyat sırasında mecburen açık tekniğe dönülmesi gerekebilir. Kesedeki taşların büyüklüğü ameliyat tekniği seçimini etkilemez.

SAFRA KESESİNDE POLİP VAR - NE YAPMALI?

Safra kesesi polibi, safra kesesi duvarının iç tabakasında oluşan üzüm tanesi gibi veya saplı-salkımlı biçimdeki milimetrik yumuşak doku kitleleridir. Safra kesesi ultrasonu yapılan her 20 hastadan birinde polip görülür.

SAFRA YOLU TIKANDI - NE YAPMALI?

Safra kesesindeki milimetrik taşların safra yollarına doğru dökülmesi sonucu tıkanıklıklar meydana gelir. Tıkanıklık farklı seviyelerde farklı sorunlara yol açar.

AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIKLAR NELERDİR?

Ameliyat kararı verilen tüm hastalar anestezi uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Yakın zamanda safar yolu tıkanması veya sarılık geçirmiş hastalarda karaciğer çalışması ve sarılıkla ilgili kan testlerinin kontrol edilmesi icap eder.

KAPALI SAFRA KESESİ AMELİYAT NASIL YAPILIR?

Safra kesesi ameliyatı genellikle kapalı (laparoskopik) teknikle yapılır. Tüm işlemler karın duvarına yapılan minik kesilerden sokulan çubuk şeklindeki aletlerle yapılır. Ameliyat için hastaların tümüyle uyutulduğu genel anestezi yöntemi tercih edilir.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin