MİDE BANDLI HASTANIN TAKİBİ NASILDIR?
Hasta ameliyat sonrası düzenli kontrollerle takip edilmelidir. Bandın iç yüzü boyunca şerit gibi uzanan bir balon ve bu balonun devamı şeklinde üç milimetre çapında bir hortum vardır. Bu hortumun ucu ameliyatta deri altında sabitlenmiştir. Böylelikle balon dışardan iğneyle şişirilip mide boynuna geçirilmiş band halkası daha da daraltılabilir.
Hastanın zayıflama hızı ay ay takip edilir. Zayıflamada duraklama olursa, band poliklinikte birkaç dakikalık bir işlemle daraltılabilir. Cilt altına yapılan bir enjeksiyonla başlangıçta 3 santimetre kadar olan boğumun çapı kademe kademe daraltılarak geçiş daha da yavaşlatılabilir.
Bu ameliyat için hasta seçimi ve hasta uyumu çok önemlidir. Band ameliyatı özellikle başkaca bir sağlık problemi olmayan uyumlu genç kadın hastalarda oldukça başarılıdır. Her üç hastadan ikisinde bir yıl içinde fazladan kiloların yarıdan fazlası kaybedilecek şekilde zayıflama sağlanır.
Tatlı tüketimine yatkın hastalarda etkinliği zayıftır. Meyve suyu, kola, dondurma gibi yüksek kalorili sıvı gıdaları bolca tüketmeye alışık hastalarda başarısızdır. Çünkü boğum ne kadar dar olursa olsun sıvılar hızlı geçer.
Band vücut içinde yabancı bir madde olarak taşındığı için dezavantajlı, sistemi bozmadığı için ve icap ederse çıkartılıp tümüyle eski hale dönüş mümkün olduğu için avantajlıdır. Band akışta takılma ve yavaşlama yapar, yapıları ve dengeleri bozmaz.
Bir süre sonra çıkartılma mecburiyeti yoktur. İstendiğinde yine kapalı ameliyatla kolayca çıkartılabilir. Ama yeterince zayıflama olmuş olsa bile, formun korunması için ömür boyu kalması önerilir.