AMELİYATTAN UYANIRKEN

Ameliyat sonunda anestezi uzmanı gözetiminde tüm yaşamsal fonksiyonlarınız yakından izlenir vaziyette uyandırılacaksınız. Ameliyattan güvenli bir şekilde uyandığınız görülmüşse yarım saatten kısa bir süre gözlem altında tutulduktan sonra servisteki odanıza alınacaksınız.

Kendinize geldiğiniz andan itibaren mümkün olduğunca derin nefes alıp verin. Bu akciğer fonksiyonlarınızın korunmasını sağlayacaktır.

5931171740_14fea8385d_z

Yatarken belden yukarı tarafınız yükseltilmiş şekilde, yarı oturur pozisyonda yatmanız daha uygundur. Bir an önce yatakta oturur hale gelmeniz önerilir.

Birkaç saat içinde ayağa kalkıp odanızda birkaç adım atmanız, yürümeniz mümkündür ve hızlı iyileşmeniz açısından çok faydalıdır.

Ameliyat sırasında ağızdan veya burundan mideye uzanan hortum (nazogastrik sonda) kullanılsa da ameliyat biterken hasta uyanmadan çıkartılmış olur.

Kalp ritim düzensizliği, uykuda geçici solunum durması, ileri yaş gibi
daha yakın takip gerektiren sorunları bulunan hastaların bazılarının ameliyattan uyandırılırken yoğun bakım nakledilmesi gerekebilir.

Buna anestezi uzmanı karar verir. Yoğun bakıma alınmış hastalar genellikle bir gece takipten sonra ertesi sabah normal odasına nakledilir.

Bacak venlerinde pıhtı oluşmasını önlemek için ameliyata girerken hastalara anti-emboli çorabı giydirilir ve taburculuğa kadar tutulur.


Ağrı kesici ve bulantı giderici ilaçlar hemşireler tarafından rutin olarak uygulanır. Ameliyat günü akşamı, ameliyat sırasında karnın gazla şişirilmiş olmasından kaynaklanan ve birkaç saat süren omuz ağrısı ve minik kesilere bağlı hafif ağrılar olabilir. Bazı hastalara bulantı, öğürme olabilir. Bunlar ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Saatler içinde rahatlama beklenir.

Ameliyattan çıktıktan sonra su içmeye başlama zamanı konusunda cerrahlar arasında bir fikir birliği yoktur. Biz kendi uygulamamızda su içirmeye ameliyattan sonraki gün başlatıyoruz.

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin