TÜP MİDE AMELİYATINDAN SONRA - BESLENME UYUM DÖNEMİ

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatından sonra beslenme alışkanlıklarınız yeniden şekillenmelidir. Operasyondan hemen sonra berrak diyetten başlayıp, çeşitli kademelerden geçerek en sonunda yaşam tarzınız olacak sağlıklı diyete alışmanız gerekmektedir.

Ameliyat zaten iştahı azalttığı ve yemeyi kısıtladığı için bu uyum süreci ne kadar yenileceğinden çok yemek için öncelikle nelerin tercih edileceği konusuna odaklanmıştır.

Bu süreç komplikasyon riskini en aza indirmek ve iyileşmeyi en üst düzeye çıkarmak açısından da önemlidir.basamaklar

Ameliyat sonrası normal beslenmeye geçiş 5 kademede olur.

Birinci Kademe(1.-2. gün)berrak diyettir. Ameliyattan sonraki birinci gün az az, yudum yudum su içmeye başlanır. İkinci gün her bir saatte bir çay bardağı kadar su içilmesi önerilir. Bunu ayarlamak için minik kadehler kullanılır. Amaç 2. günden başlanarak vücudun zorunlu ihtiyacı olan günlük 1,5 litre suyun alınmasını sağlamaktır.

Hastalarımıza özellikle ilk bir ay boyunca yanlarında yarım litrelik su şişeleriyle gezmelerini öneriyoruz. Her gün bunlardan en az 3 tanesini bitirmelerini istiyoruz. Yetersiz sıvı alımı hafif halsizlikten böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen sorunlara yol açabilir.

İkinci Kademeye (3.-14. gün) ameliyattan sonraki 3. günde başlanır. Aynı şekilde su içmeye devam edilmelidir. Buna ilaveten şekersiz ve tanesiz komposto, ıhlamur, sebzelerle lezzetlendirilmiş az tuzlu et veya tavuk suyu başlanır. Alış hızı yarım saatte bir, bir çay bardağının yarısı kadar olmalıdır. Bu besleme tarzı ikinci haftaya kadar sürdürülür.

İkinci hafta öncekilere ek olarak yağsız ve laktozsuz süt ile sulandırılmış yağsız ayran da diyete eklenir.

Zayıflama başlarken günlük protein alımının desteklenmesi şarttır. Bunun için farklı formlarda protein içerikleri önerilir.

Üçüncü Kademede (15.-30. gün) pureed diet denilen yumuşak diyete 3. hafta başlanır. Omlet, süzme peynirler, yağsız yoğurt, peynir altı suyu, sebze püreleri gibi yumuşak püreli gıdalara geçilir. Sebze çorbaları, tarhana çorbası, az şekerli muhallebi gibi gıdalar uygundur.

İlk kez alacağınız farklı gıdaları aynı anda bir arada tüketmeyin.
*
Her seferinde tek tip gıda alırsanız, vücudunuzun tepkisini gözler, hangi gıdanın size dokunduğunu daha iyi anlarsınız.
*
Bu aşamada bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Çiğ sebze kullanmayın. Kabak, taze fasulye, havuç gibi gaz yapmayan pişmiş sebzeleri tercih edin. Bu dönemde baharatlardan kaçının. Püreleri yemek için küçük kaşık kullanın. Önceleri çok yumuşak kıvamdaki gıdaları tüketin, zamanla daha yoğun kıvama doğru yavaş yavaş geçiş yapın.

Genel olarak ameliyatın üzerinden iki hafta geçtikten sonra beslenme daha da kolaylaşmaya başlayacaktır. Bu kademelerin geçiş süreleri hastaya özel değişiklikler gösterebilir.

Kademeleri beklenenden daha hızlı geçen hastalar olduğu gibi beklenenden daha yavaş geçen hastalar da vardır. Önemli olan bu geçişin hiç acele etmeden, hastanın uyumuna göre yapılmasıdır.

Dördüncü Kademe (30. günden sonra); birinci ayın sonunda geçilmesi beklenen, taneli yumuşak gıda aşamasıdır. Üçüncü kademeye ilave olarak tavuk, balık, hindi, köfte, sebze ve meyvelerin listeye girdiği dönemdir.

Lifli sert etlerden, tavuk derisinden, çiğnenmesi zor sert sebzelerden kaçının.

Birinci ayın sonunda 3 ana öğün düzenine geçilmelidir. Günlük 60 gr protein alınmalıdır. Ana öğünlerde proteinden zengin tanecikli gıdaları tercih ederken ara öğünlerde proteinli içecekleri tercih edin. Ağzınıza her seferinde küçük lokmalar alın ve üşenmeden uzun uzun (10-15 kez) çiğneyin.559408a98bd5a.image

Beşinci kademe ise artık yavaş yavaş yaşam tarzınız haline gelmesi gereken düzenli diyet aşamasıdır. Kadınların günde 80-85 gr, erkeklerin ise günde 90-100 gr protein alması gerekir.

Bu aşamada yiyecek grupları genişletilebilir. Artık çiğ sebze ve kuru baklagiller de tüketebilirsiniz. Mısır ve benzeri gıdalar takılma yapabildiği için daha ileriki dönemlerde tüketilmelidir.

Katı ve sıvı ayrımına lütfen dikkat edin. Katı ve sıvı gıdalar arasında en az 30 dakika zaman olmalıdır.

Doç.Dr.Mehmet GÜLER
Dyt.Aysun YURDAKUL

Medicalpark Antalya

Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin