TÜP MİDE? NASIL BİR AMELİYAT OLACAĞIM?

Tüp mide ameliyatı laparoskopik (kapalı) teknikle uygulanır. Bu işlem her biri 1-2 cm olan 4-5 adet minik kesiyle yapılır. Klasik açık ameliyatlardaki gibi büyük bir kesi gerekmez. Önce karın içi boşluk vücuda zararsız bir gazla şişirilir.

Karın duvarı altında oluşan boşluğa ince uzun çubuk biçiminde bir kamera gönderilerek görüntü televizyon monitörüne yansıtılır. Cerrah çubuk şeklindeki cerrahi el aletlerini kullanarak işlemleri televizyon ekranından izleyerek ameliyat yapar.

laparoskopi2
Kapalı tüp mide ameliyatında midenin büyük bir kısmı çıkartılır.Önce midenin geniş sol kenarı çevre doku ve organlardan elektrikli kesme mühürleme cihazları (ligasure) kullanılarak serbestleştirilir.


12-13 mm çapında (39F) bir boru (kalibrasyon tüpü) ağızdan mideye gönderilir ve mide sağ kenarına yaslanacak şekilde yerleştirilir. Borunun kılavuzluğunda, midenin sağ kenarı boyunca kalacak 2-3 cm çapında bir tüp oluşturulacak şekilde mide dikine planda ikiye ayrılır. Midenin solda serbest bir balon halinde kalan büyük kısmı çıkartılır ve mide küçültme ameliyatı tamamlanmış olur.

Ayırma işleminde stapler adı verilen eş zamanlı olarak otomatik zımbalama kesme yapan cerrahi aletler kullanılır. Stapler belli bir hat boyunca uzunlamasına 6 sıra halinde çok sayıda minik zımbalar koyan ve hemen ardından o hattı 3 sıra bir tarafta 3 sıra diğer tarafta olacak şekilde uzunlamasına ikiye bölen cihazlardır.




Ayırma işemi bittikten sonra geride kalan tüp şeklindeki midenin zımba hattında kaçak-sızma olup-olmadığı boyalı serum ve basınçla kontrol edilir. Son olarak zımba hattı boyunca doku yapıştırıcı jel uygulanır. Ameliyathane geçirilen süre; yarım saat hazırlık, bir saat işlem süresi, yarım saat uyandırma aşaması olmak üzere yaklaşık iki saat kadardır.

Tüp mide ameliyatı -teknik problemler olması veya açık müdahalenin şart olduğu komplikasyonlar meydana gelmesi gibi- çok nadir haller dışında kapalı ameliyat tekniğiyle yapılır.

Kapalı ameliyatın birçok avantajı vardır. Bunlar; ağrının az olması, enfeksiyon ve fıtık gelişme riskinin az olması, ameliyat sonrası iyileşmenin çabuk olması ve bunlara bağlı olarak hastanede yatış süresinin kısa olmasıdır.




Bir başlık ekleyin kopyası

Bir başlık ekleyin kopyası 2

Bir başlık ekleyin